Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

1ο ΜΕΡΟΣ

ΣΕΛ. 213-218



ΕΝΟΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΚΗ ΑΠΑΘΕΙΑ


Το ζώδιο του Ζυγού έχει ιδιάζον ενδιαφέρον, αλλά με έναν πολύ παράδοξο τρόπο, γιατί μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντός του βασίζεται στο γεγονός ότι στερείται κάθε θεαματικού ενδιαφέροντος – εκτός από την περίπτωση των μαθητών ή όσων προσεγγίζουν την Ατραπό.


Είναι ένα ζώδιο εξισορρόπησης, προσεκτικής εκτίμησης των αξιών και επίτευξης ορθής ισορροπίας ανάμεσα στα ζεύγη των αντιθέτων.


Μπορεί να θεωρηθεί το ζώδιο στο οποίο εμφανίζεται το πρώτο πραγματικό όραμα της Ατραπού και του στόχου προς τον οποίο ο μαθητής πρέπει τελικά να κατευθύνει τα βήματά του.


Αυτή η Ατραπός είναι η στενή σαν κόψη ξυραφιού Ατραπός που διασχίζει τα ζεύγη των αντιθέτων και που– αν πρόκειται να διανυθεί με ασφάλεια – απαιτεί την ανάπτυξη της αίσθησης των αξιών και την ικανότητα να χρησιμοποιείται ορθά η εξισορροπητική, αναλυτική ικανότητα του νου.


Είναι επίσης το ζώδιο της ενορατικής αντίληψης και πάνω στο συνήθη τρόπο προόδου γύρω απ’ το ζωδιακό έρχεται μετά την κανονικά δραστική εμπειρία του ανθρώπου στο Σκορπιό.

Αυτή έχει συνήθως τέτοια φύση ώστε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης έχει διεγερθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε από τη φρικτή ανάγκη του ανθρώπου, όχι του μαθητή αυτή τη φορά, έχει σταλεί μια κλήση στην ψυχή και έχει εφελκυσθεί ανταπόκριση.


Οι πρώτες λίγες αμυδρές αναλαμπές ενόρασης έχουν γίνει αισθητές κι έχουν αμυδρά αναγνωρισθεί. Τότε ακολουθεί η εμπειρία στο Ζυγό όπου η ζωή διάγεται σε ήρεμη, στοχαστική περισυλλογή ή σε μια κατάσταση στατικής απάθέιας.

Μπορεί να είναι μια ζωή ισοστάθμισης, ζυγίσματος εκείνου ή του άλλου και

προσδιορισμού προς τα πού θα γύρει η ζυγαριά,

έτσι ώστε στο επόμενο ζώδιο να προκύψουν ορισμένα σχεδιασμένα αποτελέσματα.


Η ζωή της Παρθένου που ακολουθεί θα είναι είτε η ζωή μιας προσωπικότητας με υλιστική φύση, που θα διάγεται υπό την επιρροή της υλικής όψης της Παρθένου, της Μητρός, είτε θα υπάρχει η μαρτυρία ενός βραδέως αναδυόμενου ψυχικού κραδασμού που θα υποδεικνύει την κρυμμένη πνευματική ζωή της οποίας η Παρθένος Μητέρα είναι η προκαθορισμένη θεματοφύλακας.


Καθώς επιτελείται πρόοδος, επαναληπτική ή κυκλική γύρω απ’ τον τροχό της ζωής, αυτές οι εμπειρίες και οι κραδασμικές δραστηριότητες εντείνονται σε χαρακτήρα ώσπου να έρθει ο καιρός που λαμβάνει χώρα η αντιστροφή του τροχού.


Τότε ο Ζυγός οδηγεί στο Σκορπιό και η ενεργός ζωή της ψυχής, ενεργός με τη μεσολάβηση της φύσης της προσωπικότητας και όχι απλώς πάνω στο πεδίο της, καταγράφεται, αποτυπώνεται και σημειώνεται στην Παρθένο και ζυγίζεται και αποτιμάται στο Ζυγό, επιφέροντας τελικά τις εξετάσεις και τις δοκιμασίες μεταξύ της ψυχής και της προσωπικότητας η οποία αγωνίζεται αργότερα με δύναμη και αποφασιστικότητα να διατηρήσει την επιτευχθείσα κατάσταση της ισορροπημένης έκφρασης αυτών των δύο όπου δεν είναι δυνατή η υπεροχή της προσωπικότητας.



ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Ο Ζυγός μπορεί επίσης να περιγραφεί με όρους της διαλογιστικής διαδικασίας όπως διδάσκεται τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.

Μπορεί συνεπώς να θεωρηθεί σαν το “διάλειμμα μεταξύ δύο δραστηριοτήτων”, που είναι η εξήγηση που δίνεται σ’ εκείνο το στάδιο του διαλογισμού που αποκαλούμε ενατένιση.


Στα πέντε στάδια του διαλογισμού, όπως διδάσκεται συνήθως, έχετε τα ακόλουθα:

Συγκέντρωση, διαλογισμό, ενατένιση, φώτιση και έμπνευση.

Τα πέντε αυτά στάδια παραλληλίζονται με τα πέντε αυστηρά ανθρώπινα σημεία του ζωδιακού:


1. Λέων – Συγκέντρωση – Η ζωή της ψυχής που εστιάζεται στη μορφή. Ατομικοποίηση. Αυτοσυνείδηση. Υπανάπτυκτος και μέσος άνθρωπος. Ανθρώπινη εμπειρία.


  1. Παρθένος – Διαλογισμός – Η ζωή της ψυχής όπως γίνεται αισθητή στον άνθρωπο, η περίοδος της κύησης. Το στάδιο του κρυμμένου Χριστού. Νοήμων άνθρωπος. Προσωπικότητα που κρύβει τη Χριστική ζωή.

3. Ζυγός – Ενατένιση – Η ζωή της ψυχής και της μορφής ισορροπούν. Δεν επικρατεί κάποια. Εξισορρόπηση. Ένα διάλειμμα όπου η ψυχή οργανώνεται για μάχη και η προσωπικότητα αναμένει. Είναι η δοκιμαστική ατραπός. Η γνωστή Δυαδικότητα.


4. Σκορπιός – Φώτιση – Η ψυχή θριαμβεύει. Η εμπειρία στον Ταύρο ολοκληρώνεται. Η αστρική θυμαπάτη διασκορπίζεται. Το φως της ψυχής εισρέει. Η Ατραπός της Μαθητείας. Ο Μαθητής.


5. Τοξότης – Έμπνευση – Προετοιμασία για μύηση. Η ψυχή εμπνέει τη ζωή της προσωπικότητας. Η ψυχή εκφράζεται μέσω της προσωπικότητας. Ο Μυημένος.


Θα ήθελα εδώ να σας υπενθυμίσω ότι αν και η μύηση λαμβάνεται στον Aιγόκερω, ο άνθρωπος είναι μυημένος προτού μυηθεί. Αυτό είναι το αληθινό μυστικό της μύησης.



Η ΤΑΛΑΝΤΕΥΣΗ


Επομένως έχετε τη δραστηριότητα όπου η προσωπικότητα αυξάνει κι αναπτύσσεται κι όμως την ίδια στιγμή συγκαλύπτει και κρύβει τον κρυμμένο “άνθρωπο της καρδιάς”, που είναι ο Χριστός μέσα σε κάθε ανθρώπινη μορφή.

Τότε έχετε το διάλειμμα όπου προσεγγίζεται το σημείο ισορροπίας μεταξύ αυτών των δύο και δεν επικρατεί κάποιο.


Η “ζυγαριά κλίνει από τη μια ή την άλλη” κατεύθυνση ή – όπως εκφράζεται μερικές φορές – ο άνθρωπος ταλαντεύεται μεταξύ των ζευγών των αντιθέτων.

Απ’ όπου και η σπουδαιότητα αυτού του ζωδίου στην έκφραση της ζωής του ανθρώπου κι απ’ όπου επίσης η ιδιάζουσα δυσκολία του.


Προσφέρει την περίεργη εμπειρία της τραμπάλας που αποδεικνύεται ότι μπερδεύει τόσο θλιβερά πρώτα τον άνθρωπο που ζητά να είναι ολοκληρωτικά ανθρώπινος, αλλά βρίσκει μέσα του εμπόδια και παρορμήσεις που τον οδηγούν σε κάτι που είναι ανώτερο από το ανθρώπινο και δεύτερο για το ζηλωτή και το μαθητή.


Το κύριο σημείο του ενδιαφέροντος και ο σκοπός του είναι η ζωή της ψυχής.

Όμως βρίσκει μέσα του εκείνο που ζητά πάντοτε να τον σύρει πίσω στους παλιούς τρόπους, τις παλιές συνήθειες και τις παλιές επιθυμίες.



Η ΚΡΙΣΗ


Αυτό το ζώδιο ονομάζεται μερικές φορές “ο τόπος της κρίσης” γιατί εδώ λαμβάνεται η απόφαση και ρίχνεται ο κύβος που διαχωρίζει τα “πρόβατα απ’ τα ερίφια” ή εκείνους τους αστερισμούς που κυβερνώνται από τον Κριό (το Πρόβατο) κι εκείνους που κυβερνώνται από τον Aιγόκερω, το Ερίφιο.


Σημαδεύει πραγματικά τη διάκριση ανάμεσα στο συνήθη τροχό της ζωής και τον αντεστραμμένο τροχό.



ΤΟ ΜΕΣΑΙΟ ΣΗΜΕΙΟ


Την εποχή πριν από τη διαίρεση του Λέοντα-Παρθένου σε δύο ζώδια, ο Ζυγός ήταν κυριολεκτικά το μεσαίο σημείο.

Τότε η κατάσταση ήταν ως εξής:


Κριός. Ταύρος. Δίδυμοι. Καρκίνος. Παρθένος-Λέων.

ΖΥΓΟΣ

Σκορπιός. Τοξότης. Αιγόκερως. Υδροχόος. Ιχθείς.


και σ’ αυτό τον κύκλο του ζωδιακού, όσον αφορά στην ανθρωπότητα, απεικονίζεται η όλη ιστορία της φυλής.

Αυτή περιλαμβάνει τις νοητικές της απαρχές στον Κριό, τη θέληση για εκδήλωση, και την έναρξη της εξερχόμενης ζωής.

Έχετε την κατευθυνόμενη επιθυμία της στον Ταύρο που δημιουργεί την εκδήλωση.


Έπειτα προβάλλει η διπλή της συνείδηση στους Διδύμους ή η αντίληψη της ψυχής-σώματος.


Οι διαδικασίες της φυσικής ενσάρκωσης προωθούνται στον Καρκίνο, που ακολουθούνται από τη διπλή ανάπτυξη της ψυχής-σώματος ή της υποκειμενικής και της αντικειμενικής συνείδησης και του Θεού-ανθρώπου στο Λέοντα-Παρθένο.


Μετά έρχεται ο Ζυγός όπου προσεγγίζεται τελικά το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στον πνευματικό άνθρωπο και τον προσωπικό άνθρωπο και προβάλλει το στάδιο για την τελική πενταπλή διαδικασία που είναι στην πραγματικότητα η υποκειμενική αντιστοιχία της εξωτερικής εκδήλωσης πάνω στην Ατραπό της Εξόδου, και που προωθείται πάνω στην Ατραπό της Εισόδου ή την Ατραπό της Επιστροφής.


Τότε λαμβάνει χώρα η αντιστροφή του τροχού και η έναρξη του νέου προσανατολισμού και της μαθητείας στο Σκορπιό.


Η κατευθυνόμενη, ελεγχόμενη ζωή του μαθητή στον Τοξότη.


Η μύηση στον Aιγόκερω, που ακολουθείται από την υπηρεσία στον Υδροχόο και το έργο του παγκόσμιου σωτήρα στους Ιχθείς και την τελική απελευθέρωση.



ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΖΩΔΙΩΝ


Σ’ αυτή την παγκόσμια περίοδο έχουμε τη διαίρεση του ζωδίου της Σφίγγας σε δύο ζώδια, του Λέοντα και της Παρθένου, της ψυχής και της μορφής, επειδή η κατάσταση της ανθρώπινης εξέλιξης και της συνειδητής αντίληψης είναι εκείνη της αναγνωρισμένης δυαδικότητας.


Μόνο σε εκείνο που αποκαλείται η “τελική κρίση” θα λάβει χώρα μια άλλη συγχώνευση.


Τότε η Παρθένος και Ζυγός θα σχηματίσουν ένα ζώδιο, γιατί τότε θα τερματισθεί η αίσθηση του ανταγωνιστικού δυαδισμού του ανθρώπου και η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ εκείνου που η Παρθένος-Μητέρα κρύβει από την έκφραση επί αιώνες.


Η τελική αυτή κρίση, στο μέτρο που σχετίζεται ο τωρινός πλανητικός κύκλος, θα συμβεί στον επόμενο μεγάλο παγκόσμιο κύκλο και την εποχή που τα δύο τρίτα της ανθρώπινης φυλής θα έχουν αναπτύξει τη Χριστική αρχή στο ένα ή το άλλο από τα διάφορα στάδια ανέλιξης και θα βρίσκονται στα τελικά στάδια της ατραπού της εξέλιξης.

Θα είναι είτε δόκιμοι είτε αποδεγμένοι μαθητές, είτε στην Ατραπό της Μύησης.


Τελικά, με κάποιο μυστηριώδη τρόπο, θα υπάρχουν πάλι μόνο δέκα σημεία του ζωδιακού.

Ο Κριός και οι Ιχθείς θα σχηματίσουν ένα ζώδιο, γιατί “το τέλος είναι ίδιο με την αρχή”.

Αυτό το διπλό και συγχωνευμένο ζώδιο καλείται σε μερικά αρχαία βιβλία “το ζώδιο του Ιχθύος με το κεφάλι του Κριού”.


Τότε θα έχουμε:


1. Κριός-Ιχθείς 6. Παρθένος-Ζυγός

2. Ταύρος 7. Σκορπιός

3. Δίδυμοι 8. Τοξότης

4. Καρκίνος 9. Aιγόκερως

      1. Λέων 10. Υδροχόος




ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Τότε το πυρ και το ύδωρ θα σμίξουν, συγκαλύπτοντας το παρελθόν που θα έχει απομακρυνθεί αντί να καλύπτουν το μέλλον όπως συμβαίνει τώρα.


Τότε η γη και ο αέρας θα συγχωνευθούν και μ’ αυτό τον τρόπο θα αποδειχθεί η παλιά προφητεία που επαναλαμβάνεται στη Βίβλο ότι “ουκ έστιν θάλασσα έτι”.


Τότε ο αέρας, ουρανός, θα “κατέλθει στη Γη” και θα εδραιωθεί η συγχώνευση.


Τότε με την κοσμική κι όχι την ατομική έννοια θα εκδηλωθεί η ανέλιξη του κοσμικού Χριστού, την οποία “ολόκληρη η κτίσις αναμένει”.

Έτσι θα έρθει η ολοκλήρωση της επιθυμίας σαν αποτέλεσμα αφιερωμένης έφεσης.


Τότε και μόνο τότε θα “ικανοποιηθεί η επιθυμία των εθνών” και Αυτός που όλοι οι άνθρωποι περιμένουν, θα εμφανισθεί.



Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ


Η ιστορία της επιθυμίας μπορεί να βρεθεί στα τέσσερα ζώδια του Ταύρου, του Ζυγού, του Σκορπιού και των Ιχθύων:


1. Ταύρος – ο Ταύρος της Επιθυμίας – Κυβερνά η υλική επιθυμία.

Ζωή


2. Ζυγόςη εξισορρόπηση της επιθυμίας – Το αντίθετο αντικείμενο της επιθυμίας βρίσκεται στη ζυγαριά.

Ισορροπία


3. Σκορπιός – η νίκη της πνευματικής επιθυμίας – Η θριαμβεύτρια ψυχή.

Ποιότητα


4. Ιχθείς – ολοκλήρωση της θείας επιθυμίας – Η “Επιθυμία όλων των εθνών”. Ο Κοσμικός Χριστός.

Εμφάνιση


Υπάρχει συνεπώς στο Ζυγό η ατομική εμπειρία της ζωής που ζυγίζεται στην οποία επιτελούνται πειράματα με την επακόλουθη κλίση της ζυγαριάς στη μια ή την άλλη πλευρά μέχρι να βαρύνει επαρκώς η επιθυμία ή η πνευματική έφεση και να υποδείξει το δρόμο που πρέπει τότε να πάρει ο άνθρωπος.


Υπάρχει στο Ζυγό η εμπειρία της ανθρωπότητας στην οποία επιτελούνται οι ίδιες προσαρμογές και πειράματα, αλλά αυτή τη φορά περιλαμβάνεται ολόκληρη η φυλή των ανθρώπων κι όχι μόνο το άτομο.


Η ομαδική αυτή εμπειρία που προωθείται πάνω στο νοητικό πεδίο,

θα συμβεί μόνο όταν όλοι οι άνθρωποι πολωθούν νοητικά και

θα λάβει χώρα και θα αποτελέσει την ημέρα της Κρίσης που προαναφέρθηκε.


Πρόδρομός της είναι τα “σημεία κρίσης” στο Ζυγό και η τωρινή παγκόσμια κατάσταση και η αναγκαία διευθέτηση.

Όμως αυτή τη φορά η εξισορρόπηση γίνεται στο αστρικό πεδίο και οι επιθυμίες των ανθρώπων είναι ο κατεξοχήν αποφασιστικός παράγοντας, ενώ στον επόμενο μεγάλο κύκλο την απόφαση θα πάρουν οι διάνοιες των ανθρώπων.


Σήμερα οι προχωρημένοι άνθρωποι της εποχής – μαθητές, ζηλωτές και ιντελλιγκέντσια – εξετάζονται κάτω απ’ την εμπειρία του Σκορπιού, ενώ οι μάζες κάτω απ’ την εμπειρία του Ζυγού.

Το βάρος της επιθυμίας των μαζών θα τις στρέψει είτε προς τα πάνω στην πνευματική απόφαση είτε προς τα κάτω στους υλιστικούς και ιδιοτελείς σκοπούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου