Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

4ο ΜΕΡΟΣ

ΣΕΛ. 229-234


ΟΥΡΑΝΟΣ


Ο Ουρανός είναι ο εσωτερικός κυβερνήτης και έχει υπέρτατη σπουδαιότητα σ’ αυτό το ζώδιο, γιατί η Έβδομη Ακτίνα εργάζεται μέσα απ’ αυτό τον πλανήτη και είναι η ενσωμάτωση της αρχής της συγκεκριμενοποίησης και της υλοποίησης εκείνου που χρειάζεται στην αντικειμενική εκδήλωση δια της συνένωσης πνεύματος και ύλης.


Εδώ κρύβεται ολόκληρο το μυστήριο του χρήματος και η δημιουργία και η παραγωγή χρήματος. Θα ήθελα να σας υποδείξω εδώ ότι η δημιουργική διαδικασία σχετίζεται με την τρίτη όψη της θειότητας και μόνο με την τρίτη όψη.

Μέσω της σχέσης των τριών όψεων της τρίτης θείας εκδήλωσης – νόμου, συγγένειας και συμπυκνωμένης ενέργειας – δημιουργείται το χρήμα.


Εδώ είναι που απέτυχαν πολλοί μυστικιστές και παγκόσμιοι υπηρέτες.

Εργάζονται από ένα πολύ υψηλό επίπεδο και από τη σκοπιά του πνευματικού κινήτρου.

Κανονικά και φυσικά, επειδή εκεί βρίσκεται η εστία της συνείδησής τους, εργάζονται από τη σκοπιά της δεύτερης όψης, ενώ είναι η τρίτη όψη, εξίσου θεία και εξίσου σημαντική, που πρέπει να επικληθεί και να εφελκυσθεί. Συλλογισθείτε αυτές τις λέξεις.


Δεν είναι η συνένωση πνεύματος και ύλης, όπως εννοεί ο αποκρυφισμός αυτούς του όρους, αλλά η συσχέτιση της φυσικής ανάγκης και της φυσικής προμήθειας και η συνένωση των δύο απτών μέσα από τη δύναμη της δημιουργικής φαντασίας.


Αυτός είναι ο λόγος που τόσες πολλές σχολές σκέψης αποδείχθηκαν επιτυχείς στην υλοποίηση εκείνου που απαιτείται και γιατί άλλες σχολές σκέψης απέτυχαν χαρακτηριστικά.

Εργάζονται από ένα πολύ υψηλό πεδίο και δεν έχουν την ικανότητα να επιτελέσουν.


Σας έδωσα εδώ υπαινιγμούς που μπορούν να είναι καρποφόροι αν ερμηνευθούν σωστά και εκτελεστούν με ορθό κίνητρο, σε ομαδικό σχηματισμό και με ανιδιοτελή σκοπό.



ΤΡΙΓΩΝΟ: ΚΡΙΟΣ-ΖΥΓΟΣ-ΥΔΡΟΧΟΟΣ


Μέσω αυτού του πλανήτη, του Ουρανού, ο Ζυγός σχετίζεται επίσης με τον Κριό και τον Υδροχόο και μέσω του Ουρανού τα μεγάλα ζεύγη των αντιθέτων, Κριός-Ζυγός, έρχονται σε επαφή μεταξύ τους με μια πολύ βαθιά έννοια.

Μέσα απο τη δραστηριότητα του Ουρανού συμβαίνει μια έντονη αλληλεπίδραση που συμβάλλει στην επίτευξη ισορροπίας στο Ζυγό εκείνου που ξεκίνησε στον Κριό.


Επομένως ο Κριός, ο Ζυγός και ο Υδροχόος αποτελούν ένα άλλο τρίγωνο δύναμης που πρέπει να εξεταστεί αργότερα.

Αυτά τα τρίγωνα, όπως υπαινίχθηκα προηγουμένως, θα επικρατήσουν στη νέα αστρολογία με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο και θα ρυθμίσουν τους χάρτες εκείνων των οποίων εξετάζονται τα ωροσκόπια.



ΕΞΑΚΤΙΝΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ


Συνεπώς ο Ζυγός σχετίζεται με τα πέντε ζώδια του ζωδιακού – Κριό, Ταύρο, Διδύμους, Aιγόκερω και Υδροχόο:


1. Κριός Έναρξη Δημιουργία Εξέλιξη.

2. Ταύρος Επιθυμία Κίνητρο Πρόοδος.

3. Δίδυμοι Δυαδικότητα Ρύθμιση Αλληλεπίδραση.

4. Aιγόκερως Σύνθεση Μύηση Επίτευξη.

5. Υδροχόος Στόχος Περιεκτικότητα Υπηρεσία.


Αυτή η σχέση εδραιώνεται από τους τρεις κυβερνήτες: Αφροδίτη, Ουρανό και Κρόνο.


Αυτά τα πέντε, με το Ζυγό στο σημείο ισορροπίας, δημιουργούν έναν από τους εξάκτινους αστέρες της εξέλιξης και φέρνουν επίσης σε σχέση μαζί τους τρεις πλανήτες που αφορούν ιδιαίτερα την έκφραση της Χριστικής συνείδησης στον κόσμο.


Οι τρεις αυτοί πλανήτες, δια των ακτίνων των οποίων αποτελούν μέσα, μπορούν να βρεθούν όλοι πάνω στην πρώτη μεγαλύτερη γραμμή δύναμης, τη γραμμή της θέλησης ή της ισχύος και του σκοπού ή του οραματισθέντος στόχου:


1. Ουρανός – 7η Ακτίνα της Τελετουργικής Μαγείας. Θεός Πατήρ. Αυτός που σχετίζει.

Η Πηγή της Δυαδικότητας. Αυτός που συλλαμβάνει το τέλος από την αρχή. Πνευματική συνείδηση.

Από την Ενόραση στην Έμπνευση.


2. Αφροδίτη – 5η Ακτίνα του Νου. Θεός Yιός. Ο Yιός του Νου. Αυτός που περιλαμβάνει. Εγωική συνείδηση.

Από τη Διανόηση στην Ενόραση


3. Κρόνος – 3η Ακτίνα της Νοημοσύνης. Θεός Άγιο Πνεύμα. Αυτός που γνωρίζει. Νους. Ανθρώπινη Συνείδηση.

Από το Ένστικτο στη Διανόηση.


Γι’ αυτό το βασικό λόγο – που θεμελιώνεται στην παραπάνω τριπλή σχέση – είναι ο Ζυγός το “σημείο ισορροπίας” στο ζωδιακό.


Στους περισσότερους από τους άλλους αστερισμούς, στο ένα ή το άλλο στάδιο, έρχεται ένα “σημείο κρίσης” όπου το αποτέλεσμα της ενέργειας που διαχύνεται μέσα από το ζώδιο, μέσα από τους πλανήτες που κυβερνούν, στον άνθρωπο, βρίσκεται στο ύψιστο σημείο της αποτελεσματικότητάς του.


Αυτό με τον καιρό κατασταλάζει την κρίση που απαιτείται για ν’ απελευθερώσει τον άνθρωπο απ’ τις πλανητικές επιρροές που ρυθμίζουν την προσωπικότητά του και τον φέρνουν πιο οριστικά και συνειδητά υπό την επιρροή του συμβόλου του ζωδίου.


Αλλά στο Ζυγό δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σημείο κρίσης όπως και στον Κριό.


Υπάρχει μόνο ένα διάλειμμα ισορροπίας σαν προοίμιο μιας πιο αποτελεσματικής και ευαίσθητης προόδου στην ατραπό.


Το ίδιο συμβαίνει και στον Κριό. Όπως λέγεται εσωτερικά: “Πριν από τη δημιουργία, η σιωπή και η σταθερότητα του εστιασμένου σημείου”.


Αυτό ισχύει εξίσου για τον Κριό και το Ζυγό – στον έναν με κοσμική και δημιουργική έννοια και στον άλλο με ατομική και προοδευτική εξελικτική έννοια.



ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ


Οι παρακάτω πλανήτες και οι ακτίνες τους κυβερνούν το Θεμελιώδη Σταυρό του οποίου ο Ζυγός αποτελεί ένα απ’ τα σημεία:


1.

Άρης

6η Ακτίνα

Ιδεαλισμός. Αφοσίωση. Αγώνας.

2.

Ερμής

4η Ακτίνα

Αρμονία μέσω Διαμάχης.

3.

Ουρανός

7η Ακτίνα

Τελετουργική Τάξη, Νόμος ή Μαγεία.

4.

Αφροδίτη

5η Ακτίνα

Συγκεκριμένη Γνώση ή Επιστήμη.

5.

Κρόνος

3η Ακτίνα

Ενεργός Νοημοσύνη.

6.

Ποσειδών

6η Ακτίνα

Ιδεαλισμός. Αφοσίωση. Αγώνας.

Εδώ έχουμε έξι πλανήτες και πέντε ακτίνες ενέργειας και την έκφραση των δύο γραμμών πνευματικής ενέργειας.

Αγάπη-Σοφία σε δύο από τις ακτίνες και τους πλανήτες και τρεις από τις ακτίνες και τους πλανήτες πάνω στο πρώτο μεγάλο ρεύμα ενέργειας της θέλησης ή ισχύος.



ΑΚΤΙΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΖΥΓΟΥ


Θα σημειώσετε πώς τρεις απ’ αυτές τις ακτίνες προδιαθέτουν σαφώς το άτομο που είναι Ζυγός σε συγκεκριμένη κατανόηση, σε νοήμονα θέληση και σε γνώση:

η Πρώτη Ακτίνα, που λειτουργεί μέσω της 3ης και 5ης Ακτίνας,

η Τρίτη Ακτίνα και

η Πέμπτη Ακτίνα.

Απ’ όπου και η αποτελεσματικότητα του Ζυγού στο φυσικό πεδίο και

η δύναμη του αναπτυγμένου Ζυγού να προβάλλει σε φυσική έκφραση τον εσωτερικό σκοπό ή την προτιθέμενη θέληση.

Ένα παράδειγμα ατόμου εξοπλισμένου να κάνει κάτι τέτοιο μπορεί να ιδωθεί στην Ε.Π. Μπλαβάτσκυ.



ΚΡΟΝΟΣ


Σ’ αυτό το ζώδιο ο Κρόνος είναι σε έξαρση – στο σημείο ισορροπίας – γιατί έρχεται η ευκαιρία και παρουσιάζεται μια κατάσταση όπου η επιλογή και η απόφαση είναι αναπόφευκτες.

Είναι μια επιλογή που πρέπει να γίνει με νοημοσύνη και πάνω στο φυσικό πεδίο, στην αφυπνιζόμενη εγκεφαλική συνείδηση.

Μόνο τώρα ο πλήρης σκοπός και το έργο του Κρόνου για την ανθρωπότητα μπορεί να φτάσει σ’ ένα σημείο ομαδικής χρησιμότητας, γιατί μόνο τώρα η ανθρωπότητα έφθασε σ’ ένα σημείο γενικής και διαδεδομένης νοημοσύνης η οποία μπορεί να καταστήσει κάθε επιλογή μια συνειδητή πράξη που συνεπάγεται υπευθυνότητα.


Πριν τον τωρινό καιρό μόνο λίγοι πρωτοπόροι μαθητές και μια δράκα νοήμονων ανθρώπων μπορούσαν να θεωρηθούν ελεύθεροι να επιλέξουν στο “σημείο ισορροπίας” το δρόμο που αποσκοπούσαν να “γύρουν τη ζυγαριά”.

Σήμερα υπάρχουν αμέτρητοι αριθμοί, απ’ όπου και η έντονη δραστηριότητα του Κρόνου καθώς εισερχόμαστε στον πρώτο δεκανό του Υδροχόου και απ’ όπου η ίδια δραστηριότητα, επειδή η ανθρωπότητα στέκει τώρα στη δοκιμαστική ατραπό.

Αυτή τη διέπει και την ελέγχει ο Ζυγός κι επομένως η ατραπός των επιλογών, των εσκεμμένα εφαρμοζόμενων εξαγνιστικών μέτρων και του σημείου στροφής πριν το Σκορπιό που κυβερνά την ατραπό της μαθητείας, μπορεί κατάλληλα να παίξει το ρόλο της.



ΑΡΗΣ


Η δύναμη του Άρη μειώνεται στο Ζυγό.

Είναι το ζώδιο του διαλείμματος κι ο Άρης είναι πρόσκαιρα ήρεμος πριν τη συγκέντρωση των δυνάμεών του για μια ανανεωμένη προσπάθεια στο Σκορπιό ή για την “επιτάχυνση” της πνευματικής ζωής στην Παρθένο, ανάλογα με τη φορά που στρέφεται ο τροχός για τον άνθρωπο.


ΗΛΙΟΣ


Ο Ήλιος “πέφτει” σ’ αυτό το ζώδιο επειδή πάλι ούτε η ψυχή ούτε η προσωπικότητα επικρατούν στον άνθρωπο που είναι καθαρός Ζυγός

Επιτεύχθηκε ισορροπία κι έτσι εσωτερικά “σβήνει ο ένας τον άλλο”.


Ούτε η φωνή της προσωπικότητας ούτε της ψυχής ακούγεται ιδιαίτερα αλλά, όπως το θέτει το Αρχαίο Σχόλιο, “ένας γλυκός παλμός απλώνεται τώρα. Κανένας διαπεραστικός ήχος δεν ακούγεται. Κανένας βίαιος χρωματισμός της ζωής δεν επηρεάζει, δεν ξέρω πώς αλλιώς να μεταφράσω τις πρωτότυπες φράσεις, και δεν υπάρχει καμιά αναταραχή του άρματος της ψυχής”.



ΩΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΑΤΡΑΠΟΣ


Η σημασία της θέσης των πλανητών σ’ αυτό το ζώδιο θα προβάλλει καθαρότερα στη συνείδησή σας όταν τις μελετήσετε με προσοχή και η έννοια του Ζυγού θα διατυπωθεί σαφώς στο νου σας.


Τα χαρακτηριστικά αυτού του ζωδίου δεν είναι εύκολο να τα ορίσετε ή να τα κατανοήσετε επειδή είναι στην πραγματικότητα η σύνθεση όλων των περασμένων ποιοτήτων και επιτεύξεων και είναι δύσκολο να έχετε μια σαφή παρουσίαση των ζευγών των αντιθέτων.


Όσον αφορά τον άνθρωπο πάνω στη δοκιμαστική ατραπό ή στο χείλος της διάνυσής της, μπορεί να ειπωθεί ότι τα χαρακτηριστικά και οι ποιότητές του σ’ αυτό ζώδιο είναι:


ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ ΣΤΟ ΖΥΓΟ


Αστάθεια και μεταβλητότητα.

Ασφαλής και σταθερή θέση.

Ανισορροπία.

Ισορροπία.

Πόλωση. Προκατάληψη.

Δικαιοσύνη. Κρίση.

Ανιαρή ηλιθιότητα.

Ενθουσιώδης σοφία.

Ψευδής, φανταχτερή εξωτερική μορφική ζωή.

Αληθινή ορθή έκφραση.

Συνομωσία.

Ευθεία συμπεριφορά.

Υλιστικές στάσεις.

Πνευματικές στάσεις.


Η ισορροπία ανάμεσα στα ζεύγη των αντιθέτων είναι αυτή που κάνει μερικές φορές δύσκολα κατανοητό τον άνθρωπο στο Ζυγό.

Μοιάζει να αμφιταλαντεύεται αλλά ποτέ για πολύ και συχνά ανεπαίσθητα, γιατί υπάρχει πάντοτε η τελική εξισορρόπηση των ποιοτήτων με τις οποίες είναι εξοπλισμένος.


Οι κυβερνήτες των δεκανών σ’ αυτό το ζώδιο είναι πάλι διπλοί στην παρουσίασή τους από τις διάφορες σχολές αστρολόγων.


Ο Σεφάριαλ μας δίνει τη Σελήνη, τον Κρόνο και το Δία, ενώ ο Άλαν Λήο τοποθετεί σαν ελέγχοντες πλανήτες την Αφροδίτη, τον Κρόνο και τον Ερμή. Σ’ αυτή την περίπτωση, όπως και σε μερικές άλλες, η αλήθεια βρίσκεται μεταξύ των δύο ή σε ένα συνδυασμό των δύο. Οι αληθινοί κυβερνήτες των δεκανών του Ζυγού είναι οι Δίας, Κρόνος και Ερμής.


Δε χρειάζεται να επεκταθώ στο αποτέλεσμά τους εκτός για να υποδείξω ότι το αποτέλεσμα της επιρροής του Δία είναι να “ανοίξει τη θύρα της μήτρας” στην Παρθένο. Ο Δίας είναι ένας πλανήτης που θα εξετάσουμε όταν μελετάμε τη Παρθένο.



ΟΙ ΤΟΝΟΙ


Οι λέξεις ή οι βασικοί τόνοι αυτού του ζωδίου είναι τόσο καθαρές και σαφείς ώστε οποιαδήποτε διευκρίνιση από μέρους μου θα περιέπλεκε το ζήτημα. Μιλούν κατευθείαν στην καρδιά και χωρίς ασάφεια.


Για το μέσο άνθρωπο χωρίς αναπτυγμένη πνευματική συνείδηση, η λέξη εκφωνείται ξανά και ξανά ανά τους αιώνες: “Και ο Λόγος είπε: Ας γίνει επιλογή”.


Η ανταπόκριση επιστρέφει πάντοτε σαν αποτέλεσμα της εξελικτικής διαδικασίας και από την ψυχή: “Επιλέγω το δρόμο που προχωρεί μεταξύ των δύο μεγάλων γραμμών δύναμης”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου